K
O
N
T
A
K
T
ZAREKLAMUJ SIĘ »
mt7.eu - kupuj bilety online kulig, rabaty na wyciagi
Bukowina Tatrzańska karczmy i restauracje

Najlepsze restauracje i karczmy w Bukowinie Tatrzańskiej

Gdzie warto zjeść, czyli przegląd najlepszych karczm i restauracji

Turyści i narciarze udający się na zasłużony urlop w góry, z reguły liczą również na lokalne atrakcje w postaci regionalnych dań, stosownych do odwiedzanego regionu. W Bukowinie Tatrzańskiej poznają różnych smaków aż nadto. Pomijając zwykłe punkty gastronomiczne zlokalizowane z reguły przy wyciągach narciarskich lub też basenach termalnych, warto także odwiedzić lokalne karczmy lub restauracje serwujące menu niedostępne w innych regionach Polski. Między innymi do takich dań możemy zaliczyć koronny specjał górski, jakim jest smażony pstrąg z patelni. Ryba ta, niezbyt znana w pozostałych częściach naszego kraju, tutaj góruje wybitnie, stanowiąc nierzadko główną atrakcję stołu. Niełatwo jest jednak ją dobrze przyrządzić.

Nie wdając się zbytnio w tajniki góralskiej kuchni, podpowiadamy jednak, aby wśród lokalnych mieszkańców zawsze dopytać się, gdzie w Bukowinie Tatrzańskiej podają najlepiej przyrządzonego pstrąga. Miejscowi wiedzą najlepiej, i zwykle pod wskazany przez nich adres należy kierować swoje letnie lub zimowe buty. Kolejnym daniem przyrządzanym według kilkusetletniej tradycji jest kwaśnica. Ta pożywna zupa oparta na kapuście i wywarze z żeberek utrzymywała przy życiu całe pokolenia autochtonów, stanowiąc czasami jedyne źródło pożywienia. Z tego tytułu, można też mniemać, że potrawa ta została doprowadzona niemal do perfekcji przez zaradne białogłowy góralskie. Kolejnym specyfikiem lokalnej kuchni jest oscypek podawany w różnej konfiguracji i czasami w postaci smażonej.

Tego z pewnością brakuje na stołach restauracyjnych poza granicami Podhala, ponieważ sprzedaż tego specyfiku jest ściśle reglamentowana poprzez przepisy Unijne i przyznanego w ten sposób certyfikatu jakości (zbyt wielki popyt w obliczu małej podaży towaru). Wielkością samą w sobie charakteryzują się też słynne pierogi góralskie. Pomimo faktu, że stanowią integralną część staropolskiej kuchni, w podhalańskim wydaniu nabierają jednak zupełnie odmiennego wymiaru. Większość restauracji w Bukowinie serwuje również przynajmniej jedną pozycję opartą na mięsie z dziczyzny. Stare tradycje kłusownicze rozwinęły także i tą sztukę, wartą uwagi przy przeglądaniu dostarczonego przez kelnera menu.

W tej dziedzinie królują pasztety, combry oraz gulasze przyrządzane na węgierski sposób – zgodnie zresztą z najlepszymi tradycjami węgierskich praprzodków bukowiańskich restauratorów. Warto zauważyć też, że oferowane przez karczmy i restauracje w Bukowinie Tatrzańskiej menu, zawiera również tradycyjne dania staropolskie. Nie obawiajmy się ich kosztować, ponieważ góralskie kucharki w większości lokali stosują sprawdzone, domowe przepisy.

Restauracje i karczmy w Bukowinie są na światowym poziomie


1999-2024 © MATinternet Zakopane | Powered by MATcms